In de meeste woningen wordt gebruik gemaakt van centrale verwarming. Dit gebeurt meestal met cv ketels. In onze situatie werd het tapwater ook door de ketel opgewarmd.
Er zijn verschillende stooksystemen:
– Direct
De verwarming wordt gestuurd d.m.v. de kamerthermostaat. Deradiatoren worden met een vast ingestelde temperatuur opgewarmd.
– Indirect
De ketel verwarmt een buffervoorraad water. Vanuit deze buffervoorraad worden de radiatoren opgewarmd. Een voordeel is dat gebruik kan worden gemaakt van een radiator temperatuur die afhankelijk van de buitentemperatuur wordt bijgesteld.
Bij- cq. voorverwarmen:
Solarthermie kan worden ingezet om de warmte van de zon te gebruiken voor het (voor) verwarmen van cv- en/of tapwater.
Historie:
Onze oude cv ketel gebruikte 5200 liter olie per jaar. Het eerste jaar kostte dit 1100 euro, het tweede jaar 2200 euro. De ketel is vervangen door een verbeterd rendement olie ketel. Om de hoge stookkosten te drukken hebben we het huis geïsoleerd. De nieuwe ketel, spouwmuur isolatie, nieuwe radiatoren (hoger rendement bij lagere cv water temperatuur), dichtmaken van de nissen waarin de oorspronkelijke radiatoren zaten en het vervangen van de kelder raampjes en de kelderdeur brachten het olieverbruik omlaag naar een kleine 3500 liter olie.
Met olie prijzen die naar 85 eurocent per liter opliepen bleek e.e.a. niet afdoende. Ingrijpen in de verwarmingskosten bleek raadzaam. Ook het spookbeeld van doorroestende olietanks en de problemen met verstopte olieleidingen bespoedigden het nemen van een beslissing. Vervangen van olietanks is kostbaar, de boetes bij lekkage zijn enorm!
Op energiebeurzen en bij verwarmingsbedrijven hebben we ons uitgebreid laten voorlichten. Er bleef eigenlijk maar 1 alternatief: pellets verwarming. (geen aansluiting op het gasnet voorhanden voor gasverwarming, geen vloerverwarming, eigenlijk een vereiste bij gebruik van warmtepompen).
De olieopslag moest worden afgebroken daarvoor kwam een pellets opslag in de plaats. Jammer genoeg blijkt deze opslagruimte bij ons net niet groot genoeg om een vol jaar van te kunnen stoken. (2 maal bijvullen per anderhalf jaar is nodig). Ons geschatte pelletsgebruik is 6500 kilo per jaar. Bij een prijs van onder de 250 euro per ton maakt dit 1700 euro. T.o.v. 3500 liter olie een aanzienlijke besparing. Ook geeft de Duitse staat een bijdrage voor aankoop van een milieuvriendelijk verwarmingssysteem.
Voordelen pellets verwarming:
Economischer verwarmen, de prijzen zijn niet gekoppeld aan de olieprijzen.
Nadelen pelletsverwarming:
– Aslade regelmatig legen.
– Tijdens het stookseizoen zeker éénmaal de verwarmingskanalen van de ketel stofzuigen.
Extra aanvullen voorraad. De volumineuze opbouw van de opslag is momenteel niet meer nodig door installatie van de zgn. maulwurf pelletsaanvoer.
Een extra voordeel van spouwmuurisolatie bij ons is een droge kelder. Bij regen bleek er water in de spouw te lopen. Dit hoopte zich onderin de spouw, in de kelder op.