Waarschuwing voor dure buitenlandse betaalnummers

De laatste tijd zijn oplichters actief die via dure buitenlandse betaalnummers  opbellen. De oplichters bellen iemand kort en hopen dat hun slachtoffer vervolgens terugbelt. Dat terugbellen kan behoorlijk in de papieren lopen.

De betaalnummers zijn afkomstig uit Griekenland, landnummer 0030, of Italië, landnummer 0039. Ook komt het voor dat 0088-nummers gebruikt worden: dat zijn internationale nummers die gebruikt worden voor satelliettelefonie.

De oplichting werkt eenvoudig: de oplichters bellen willekeurige nummers en laten hem een keer overgaan. Vervolgens hangen ze op. De nieuwsgierig geworden abonnee belt vervolgens terug naar het buitenlandse betaalnummer, waarop echter alleen een van tevoren opgenomen geluid te horen is, bijvoorbeeld van een overgaande telefoon. Veel bellers hangen dan niet op omdat ze veronderstellen dat er nog niet opgenomen is maar de teller tikt al!

Het probleem doet zich al langer voor maar neemt de laatste tijd weer toe. De politie kan niet veel beginnen met aangiften, omdat het lastig te bewijzen is dat het in juridische zin om oplichting gaat: “Hoe bewijs je dat mensen inderdaad een bandje hebben gehoord?” en het gaat om buitenlandse nummers.

Niet alle nummers maken gebruik van een bandje met het geluid van een overgaande telefoon. Soms hoor je keer op keer een korte tune, terwijl bij een ander nummer op een bandje een vrouw te horen is, die voorstelt ‘om elkaar eens te ontmoeten’.

De meeste telefoonproviders hebben een voorziening om telefoonnummers te blokkeren maar dat kost vaak extra geld. Het blijft een lastig probleem!

Like
4

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.