Vervolg EPP voor ons?

” Naast enkele enthousiaste reacties op ons voorgaande  bericht waren er ook kritische beschouwingen over de aanspraak die ons soort mensen zouden kunnen maken op de EPP. Ik zou het sneu zou vinden voor bondskanselier Scholz als hij 300€ voor u reserveert en u die niet ophaalt omdat u denkt dat u er geen recht op hebt. Het is misschien ook ingewikkelder dan ik voor ogen had, vandaar dat ik hierbij probeer de kwestie wat beter uit te leggen.

De EPP is een maatregel van sociale zekerheid. Er is een wijdverbreide internationale afspraak dat sociale zekerheid territoriaal gebonden is. Een land hoort zich om zijn inwoners – ongeacht de nationaliteit – te bekommeren. Als het gaat om migranten, hoort een land zich dus eerder te bekommeren om zijn immigranten dan om zijn emigranten. Zo ook in dit geval: de voorwaarde voor de EPP is wonen in Duitsland. Uitzondering hierop vormen buitenlandse diplomaten, ambtenaren, militairen en werknemers van bedrijven, die tijdelijk naar Duitsland zijn uitgezonden. Die vallen qua sociale zekerheid onder het uitzendland. Het gaat om “unbeschränkt steuerpflichtige”. Het is deze laatste term die op veel onbegrip stuit.

Net als Nederland maakt Duitsland onderscheid tussen binnenlands en buitenlands belastingplichtigen. De term daarvoor is unbeschränkt respectievelijk beschränkt steuerpflichtig. De omschrijving is hieronder te lezen.

Dat is op zich al verwarrend. Nog meer verwarring sticht de vertaling in het Duits van de Inkomensverklaring voor kwalificerend buitenlands belastingplichtigen. Dit Nederlandse formulier is in alle talen vertaald, dus ook in het Duits. Wie met Google translate alle vertalingen van de titel bekijkt, ziet dat steeds getracht is de term “buitenlands belastingplichtigen” letterlijk te vertalen, behalve in het Duits, daar is het Duitse jargon gebruikt. In de Duitse vertaling staat “beschränkt steuerplflichtiger Steuerausländer”, niet “ausländisch Steuerpflichtige”, wat een letterlijke vertaling zou zijn. Hiermee is bedoeld dat betrokken belastingplichtige voor Nederland buitenlands belastingplichtig is, niet dat hij/zij voor Duitsland beschränkt steuerpflichtig is.

Wie met een Nederlands pensioen in Duitsland woont is voor Nederland buitenlands en voor Duitsland binnenlands belastingplichtig, dus unbeschränkt steuerpflichtig. Dat klinkt alsof alle inkomsten in Duitsland belastbaar zijn. Dat is niet zo. Hoe belasting daadwerkelijk wordt geheven is vastgelegd in het belastingverdrag tussen beide landen. Het kan zo maar voorkomen dat uit het belastingverdrag voortvloeit dat zowel uw AOW als uw aanvullend pensioen in Nederland belastbaar is. Dat doet echter niets af aan uw kwalificatie unbeschränkt steuerpflichtig. De kwalificatie binnenlands/ buitenlands belastingplichtig en het heffingsrecht over inkomsten zijn twee verschillende dingen. Wie in Nederland belasting betaalt over zowel AOW als aanvullend pensioen is daardoor niet binnenlands belastingplichtig voor Nederland. Sterker nog hij/zij kan worden aangemerkt als “kwalificerend buitenlands belastingplichtige”.

Ten slotte merk ik op dat de unbeschränkte steuerpflicht inhoudt dat in principe belastingaangifte in Duitsland moet worden gedaan. Om dit te stimuleren en om belastingontduiking tegen te gaan hebben veel landen op de wereld afgesproken, onderling gegevens uit te wisselen over bedrijven en personen in elkaars landen. Dit heeft in Duitsland voor velen geleid tot het verzoek van het Finanzamt om over de afgelopen 6 jaar alsnog aangifte te doen, in andere landen ging dit verzoek gepaard met een forse boete. Wie nog nooit aangifte in Duitsland heeft gedaan doet er goed aan, contact met het betreffende Finanzamt op te nemen met de vraag of aangifte moet worden gedaan. Ook als de box 1 inkomsten in Nederland belastbaar zijn, box 3 inkomsten zijn dat in Duitsland en om die belasting te kunnen berekenen zijn ook gegevens over de ander inkomsten nodig.” 

Met vriendelijke groet,

Roy Meijnderts

OmschrijvingUnbeschränkte Steuerpflicht:

Like

5 gedachten over “Vervolg EPP voor ons?”

 1. Ik begrijp dat je alleen in aanmerking komt als je in Duitsland belastingplichtig bent. Mensen die in Nederland belastingplichtig zijn (zoals ik) komen dus niet in aanmerking.

  1. Ik begrijp dat als je in NL kwalificerend buitenlands belastingplichtige bent, je wél in aanmerking komt. Check het in de correspondentie met de belastingdienst.

   1. Bedankt voor de verheldering; ik heb nu de tweede e-mail gelezen, waarin eea. wordt uitgelegd.
    Ik zal proberen de 300 Euro te innen!

    1. Ik begrijp het helemaal niet. Hoe kan ik dat aanvragen, waar zijn de formulieren. Als u zo ver ben wilt u mij dan verder helpen?

     1. Meld u aan voor de whatsappgroep en gooi uw oproep in de groep op de eerstvolgende bijeenkomst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.