Uitsluitsel WLZ

Na weer een negatief antwoord gebeld met het Zorg Instituut. Daar begreep men eindelijk dat het erg belangrijk is om zekerheid te hebben. Uiteindelijk wordt verwezen naar het Zilveren Kruis (innen zorgpremies en betalen verzorging en verpleging uit in Duitsland en Nederland).
De tijdelijke WLZ opname in Nederland wordt geïndiceerd door het CIZ en geldt voor de duur van een aantal maanden.
Diverse instellingen (ZI/CIZ/Verpleeghuis) begeleiden, het Zilveren Kruis betaalt dus.

Het Zilveren Kruis gebeld en daar dhr. Sapte gesproken die na 15 minuten het belang begreep. De indicatie door het CIZ is van belang waarna het proces in gang komt.

Eindelijk het einde van het afschuifsysteem bereikt. De anonieme antwoordmails van CIZ en het Zorg Instituut kan ik eindelijk afsluiten evenals de zoektocht bij de Europese Commissie.

Er kan sprake zijn van WLZ zorg als je daarvoor premie betaalt. Dat staat o.a. op de jaaropgave. Hoewel er uitzonderingen bestaan, wordt die premie altijd op de AOW ingehouden.  Opmerkingen als – “ik betaal niets in Nederland” – zijn meestal niet correct.

Bij langdurige zorg waarvoor in Nederland een CIZ indicatie wordt afgegeven (moet dus zeer ingrijpend zijn) en opname in een verpleeghuis nodig is, krijg je via de Krankenkasse een maximum bedrag. De rest betaal je zelf.

Voor de minder kapitaalkrachtigen is er gelukkig een oplossing.
Je kunt voorlopig remigreren naar Nederland. Dit noemt men tijdelijke terugkeer. Daar val je dan onder de WLZ zorg. Uiteraard geldt de eigen bijdrage die door het CIZ wordt vastgesteld. Die kost meestal aanzienlijk minder dan in Duitsland.
De tijdelijke terugkeer kan worden omgezet naar permanent. Hieraan voorafgaand moet je in een Nederlandse gemeente zijn ingeschreven, het woonadres is dan dat van de zorginstelling waar je verpleegd wordt.
Overigens: thuiszorg in Duitsland valt niet onder de WLZ maar onder ambulante zorg van de Krankenkasse. Geen aanvullende vergoeding dus.
Verdere vragen kunt u stellen aan de medewerkers van het Zilveren Kruis .

Nog een nagekomen reactie van het Zorg Instituut:

Geachte heer ’t Hart,

Hartelijk dank voor uw reactie.

In Duitsland maakt u geen aanspraak op zorg uit de WLZ. De zorg uit de WLZ kunt u alleen binnen de landsgrenzen van Nederland gebruiken.

Als u in Nederland verblijft en bent ingeschreven als verdragsgerechtigde, maakt u aanspraak op vergoedingen uit de WLZ, dit ter beoordeling van het Zilveren Kruis, groep Buitenlands Recht.

Met vriendelijke groet,
Zorginstituut Nederland

Ik sluit hiermee dit onderwerp af. Uiteraard blijven opmerkingen, verbeteringen, duidelijke verwijzingen en aanvullingen welkom!

Wim ’t Hart.

Like

Een gedachte over “Uitsluitsel WLZ”

  1. Hoi Wim,

    Bedankt voor alle moeite die je hebt gedaan om wat duidelijkheid te krijgen in de “Nederlandse bureaucratische onoverzichtelijke, zelf geen verstand van hebbende” regelingen.

    Groet,
    Chris

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.