Na 7 jaar leven in Duitsland kom ik erachter dat ik van specifieke zaken betreffende Nederlanders die in Duitsland leven eigenlijk nog niets weet.
Dit ook omdat er blijkbaar geen eenduidige levensomstandigheden blijken te zijn.
Toen we toentertijd bij de RABO informeerden naar een hypotheek kregen we een boekje met wetenswaardigheden over het leven in Duitsland. Jammer dat daarin een aantal essentiële zaken niet zijn aangegeven.
Het volgende is gebaseerd op -hear say- maar kan best wel van belang zijn.
AOW opbouw.
Vorige week kreeg ik een interessante tip voor medelanders die nog geen 65 jaar oud zijn: Neem een baantje van een paar uur per maand in Nederland. De AOW opbouw gaat dan gewoon verder. De enorme bedragen die je zelf moet neertellen voor de jaarlijkse bijdrage zijn eigenlijk niet op te brengen. Het is mij niet bekend of er beperkingen bestaan.
Je kunt in Duitsland leven met een verblijfsvergunning; een dauer aufenthalts bescheinigung. Met ziektekosten verzekering in Nederland.
Of zoals wij, normaal?? Maar blijkbaar naïef worden we regelmatig negatief geconfronteerd met het feit dat er enorme verschillen zijn in de regelgeving.
Sociale voorzieningen:
Je kunt via de basisverzekering verzekerd zijn. Mijn partner is meeverzekerd tegen ziektekosten.
Ik kwam er onlangs achter dat bij mijn onverhoopt overlijden, mijn Truus geen aanspraak kan maken op weduwen pensioen. Per 1 januari 2015 zijn een aantal voor ons essentiële zaken aangepast. Leven in Duitsland wordt dan overleven.
Mijn gesteggel met de WLZ mag bekend worden geacht.
Een zwager die ook in Duitsland woont, heeft een Duitse partner die een klein Duits pensioen ontvangt. Zij kan niet op zijn basisverzekering worden bijgeschreven. Jammer dat haar pensioen lager is dan de premie van de ziektekostenverzekering bij de Krankenkasse. Vreemd omdat zij een jaar of 20 in Nederland heeft gewoond.
Een andere medelander is niet via het zorginstituut verzekerd. Zijn partner is ook in Duitsland geboren maar leefde vele jaren in Nederland. Hij betaalt zelf hun bijdrage aan een krankenkasse.
Belastingen:
Het blijkt ook niet altijd nodig te zijn om belasting aangifte te moeten doen in Duitsland. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten.
Na uitgebreide informatie over zonnepanelen te hebben ingewonnen kocht ik een installatie. Onbekend met het feit dat de je de administratie en de btw aangifte niet zelf mag doen. De kosten wegen dan jammer genoeg niet op tegen de opbrengsten.
Let wel, het is niet mijn bedoeling een uitgebreide discussie te starten over de door mij aangegeven items. Wel zijn bijdragen die kostenbesparend kunnen zijn enorm welkom.
Wellicht kunnen we op een informatie-avond e.e.a. bespreken.