Preventief vaccineren voor ouderen

In Duitsland kun je je gratis laten inenten tegen gordelroos, longontsteking en kinkhoest (in combinatie met tetanus en difterie).  Alleen voor de inenting tegen hepatitis-A wordt een kleine bijdrage gevraagd.

In Nederland gaat dat anders getuige onderstaand artikel uit de Telegraaf:

’Vaccins ouderen bewust verzwegen’
Professor: Overheid kiest duidelijk voor inenten kinderen
Den Haag | René Steenhorst

Tienduizenden ouderen in Nederland worden onnodig chronisch ziek doordat hun beschermende vaccins worden onthouden.
Preventieve inenting, die beschikbaar is tegen verschillende infectieziekten, blijkt al jarenlang níet actief te worden aangeboden. Het gaat daarbij onder meer om vaccins tegen gordelroos, longontsteking, kinkhoest en hepatitis-A.
Een groep artsen wil dat daarin nu snel verandering komt. „Patiënten worden dom gehouden, onwetend van de vaccins die vaak gewoon voorhanden zijn”, zegt klinisch farmacoloog prof. dr. Koos Brouwers, verbonden aan het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij ouderen (Ephor) van het UMC-Utrecht. „Dat die entstoffen bestaan, wordt oudere patiënten simpelweg niet verteld.”
Vandaag presenteren Brouwers en zijn collega’s hun wetenschappelijke bevindingen en aanbevelingen in een rapport over het gezondheidsbelang van vaccinatie bij ouderen. Dit wordt aangeboden aan de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG) en de Unie KBO.
Zo’n 70 procent van de Nederlanders van 65 jaar en ouder heeft chronische aandoeningen. Zij zijn daardoor extra vatbaar voor tal van infectieziekten. Van de 75-plussers kampt 63 procent met twee of meer chronische ziekten. Een derde van hen (32 procent) heeft er zelfs drie of meer.
Volgens professor Brouwers, hoogleraar farmacotherapie aan de Rijksuniversiteit Groningen, krijgen ouderen vaak medicatie voorgeschreven die lang niet altijd even zinvol is: „Waar ze dus eigenlijk mee zouden moeten stoppen. Maar vaccins die kunnen voorkómen dat ouderen ziek worden, krijgen ze meestal niet.”
’Gordelroos’
Als voorbeeld noemen de onderzoekers ’gordelroos’, veroorzaakt door het herpes zoster-virus. Een uiterst pijnlijke huidaandoening die optreedt bij verminderde weerstand. De hevige napijn (die ontstaat door schade aan zenuwuiteinden) hindert patiënten vaak weken of maanden, soms zelfs jaren. Veel oudere mensen worden daar chronisch mee geconfronteerd: in de leeftijd 50-60 jaar gaat het om 7000 tot 8000 mensen, boven 70 jaar zelfs ruim tien per duizend. Brouwers: „Het vaccin kun je in ons omringende landen krijgen. Maar óók in Nederland, hoewel het hier bijna nooit wordt aangeboden. Bovendien moet de patiënt het hier zelf betalen: 150 euro; het is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het geeft echter wel minstens tien jaar bescherming.”
In andere Europese landen, zoals Engeland en Frankrijk, zo zeggen de kritische artsen, worden deze vaccins tegelijk met de griepprik toegediend. Daardoor zijn ouderen in die landen vaak gezonder en hebben ze een betere kwaliteit van leven. „Nederland blijft met het inzetten van vaccins voor ouderen achter bij deze landen. In het overheidsbeleid is duidelijk gekozen voor het vaccineren van kinderen, omdat daarmee de totale bevolking wordt beschermd. De ouderen staan daarin buitenspel.”
De medici benadrukken dat vaccins voor iedereen moeten worden vergoed. „Het moet niet zo zijn dat alleen rijkere ouderen zich de vaccins kunnen veroorloven. Iedereen heeft het recht op een gezonde manier oud te worden.”

Like
1

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.