Overijssels Filmfestival en Emsland

“Der Hauptmann” draait in het kader van het Overijssels Filmfestival

26 okt. 20.15 uur Filmhuis Almelo  (https://filmhuisalmelo.nl/)

30 okt. 20.00 uur Filmhuis Oldenzaal + lezing Kees Schaepman (https://www.stadstheaterdebond.nl/) Tijdig reserveren!

Morele dillema’s worden hier verbeeld in een zwart Europees verleden. Der Hauptmann vertelt een gruwelijk waargebeurd verhaal over ‘de beul van Emsland’. Tegelijkertijd is het ook een verhaal over de rol die je neemt en de rol die je gegeven of gegund wordt. En het is het verhaal van de kijker die, al dan niet door de regisseur gedwongen, zich identificeert met de beul. En de regisseur rekt het op, wat er ook gebeurt, tot het op is. Hij laat je excuses zoeken voor het gedrag van de hoofdpersoon. Excuses die er niet zijn. Over autoriteit en medeplichtigheid. De komische zijde van deze medaille verbeeldde Heinz Rühmann in Der Hauptmann von Köpeninck van Helmut Käutner uit 1956. Deze huidige Hauptmann verbeeld de zwartste kant van de medaille.
Duitsland, maart 1945. De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn eind, overal chaos. De Duitse soldaat Willi Herold is zijn legereenheid kwijtgeraakt en wordt in de bossen opgejaagd als een deserteur. Op de vlucht vindt hij het uniform van een officier. Dat biedt hem de kans om te ontkomen. Herold groeit verbazingwekkend snel in zijn nieuwe rol als officier. Wanneer hij andere verloren soldaten tegenkomt accepteren ze zijn gezag en sluiten zich bij hem aan. Het duurt niet lang of hij is de leider van een bende die dood en verderf zaait.
“Ongekend indrukwekkende drama. Opportunisme, bluf, machtsbegeerte, onverschilligheid – het kwaad schuilt in doodnormaal menselijk gedrag. Dat is een les die hard aankomt. ” ★★★★ de Volkskrant “Dit is geen film over een monster dat zijn daden in afzondering begaat. Dit is een film over de waanzin van massa’s.” ★★★★ Trouw

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=N4MbeUWK0DI[/embedyt]

Like

Een gedachte over “Overijssels Filmfestival en Emsland”

Reacties zijn gesloten.