Nieuwe rekenmethode woonlandfactor

Het CAK meldt:

Voor Duitsland geldt:  
Woonlandfactor 0,8814  
Bijdrage per maand € 121,70

“U bent verzekerd voor medische zorg op kosten van Nederland. U betaalt hiervoor een verdragsbijdrage aan het CAK via uw pensioen of uitkering. Vanaf 1 januari 2023 verandert de woonlandfactor die wij op uw verdragsbijdrage toepassen. In deze e-mail leest u wat dit voor u betekent.
Wat is een woonlandfactor?
Elk land heeft een ander zorgpakket en ook de kosten ervan verschillen. De woonlandfactor geeft het verschil weer tussen uw woonland en Nederland. Daarom vermenigvuldigen wij uw verdragsbijdrage altijd met een woonlandfactor. Zo betaalt u niet te veel en niet te weinig voor de zorg die u krijgt in uw woonland.

Nieuwe rekenmethode
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt de woonlandfactoren elk jaar opnieuw vast. Vanaf 1 januari 2023 gebruikt het ministerie hiervoor een nieuwe rekenmethode, op basis van cijfers van A System of Health Accounts. Voor sommige landen daalt de woonlandfactor, voor een aantal landen stijgt de woonlandfactor.

U gaat meer betalen
De woonlandfactor voor uw woonland gaat omhoog. In combinatie met een meer dan gemiddelde stijging van de nominale (vaste) bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) gaat u komend jaar daardoor meer verdragsbijdrage betalen. Het exacte bedrag weten wij nu nog niet. Dit is onder meer afhankelijk van uw inkomen. Uw pensioen- of uitkeringsinstantie berekent uw verdragsbijdrage en houdt die maandelijks in op uw pensioen of uitkering. Op de specificatie van januari ziet u straks uw nieuwe verdragsbijdrage.
Lees meer over de nieuwe rekenmethode in de Staatscourant

Heeft u vragen?
Wij begrijpen dat u misschien nog vragen heeft. Op onze website vindt u een uitgebreide uitleg in het Nederlands en Engels. Niet gevonden wat u zoekt? Stuur ons een bericht via het contactformulier. Bellen kan via +31 88 711 5551 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur, maar houd rekening met wachttijden”.

Met vriendelijke groet,
CAK

Like
1