Krijgen ouderen in 2015 de klappen?

De kranten stonden er de afgelopen weken vol mee: ‘ouderen worden hard gepakt in 2015.’ Bangmakerij of waarheid? Afgelopen prinsjesdinsdag werd er niet veel nieuws gemeld op het gebied van pensioen. Wel werd meer bekend gemaakt over de koopkrachtplaatjes.

Wat verandert er voor u?

De koopkrachtverbetering voor gepensioneerden blijft uit in 2015. Gepensioneerden die alleen een AOW of een klein aanvullend pensioen ontvangen gaan er zelfs op achteruit. Daarnaast beëindigd het kabinet de instroom in de ‘partnertoeslag AOW’. Ontvangt u nu al een AOW-partnertoeslag? Dan heeft dit geen gevolgen voor u. Tot 1 januari 2015 hebt u recht op een toeslag als u AOW ontvangt, maar uw partner nog niet. Ontvangt u na deze datum AOW maar uw partner niet? Dan heeft u geen recht meer op een extra toeslag.

Inkomensondersteuning ouderen

De bestaande koopkrachttegemoetkoming voor ouderen wordt per 1 januari 2015 afgeschaft en vervangen door een inkomensondersteuning voor ouderen die afhankelijk is van de opbouwjaren op grond van de AOW. De inkomensondersteuning wordt gefinancierd uit het Ouderdomsfonds. De hoogte van de inkomensondersteuning AOW is afhankelijk van het aantal AOW-opbouwjaren. Voor de meeste mensen heeft dit weinig gevolgen, maar als u een tijd in het buitenland heeft gewoond, ontvangt u een lagere inkomensondersteuning AOW.

Meer informatie over AOW vindt u op de website van SZW.

ABP NieuwsbriefDatum: 19-09-2014

Like

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.