Proef met internetstemmen voor Nederlanders in het buitenland

De 700.000 kiesgerechtigde Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen binnenkort online hun stem uitbrengen.
Proef met internetstemmen voor Nederlanders in het buitenland
Foto: ANP
Dat heeft Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) donderdag tegenover VVD-Kamerlid Joost Taverne bevestigd. Het betreft vooralsnog een proef.
“Dit is goed nieuws. Het is namelijk de enige manier om Nederlanders in het buitenland effectief mee te laten doen bij verkiezingen in Nederland”, aldus Taverne. In andere landen worden soortgelijke stemsystemen al toegepast.

Volgens het VVD-Kamerlid wonen er ongeveer 700.000 kiesgerechtigde Nederlanders in het buitenland die alleen via de post hun stem kunnen uitbrengen. Dat zou maar 5 procent doen.
“Ik ben er van overtuigd dat veel meer Nederlanders die woonachtig zijn in het buitenland hun stem uitbrengen als dat via internet kan. Dat maakt het een stuk gemakkelijker”, laat Taverne weten.
Riskant en duur
Consultancybureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA) bood eerder een onderzoek aan de Tweede Kamer aan waaruit blijkt dat stemmen via het internet een “groot risico” is. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had opdracht gegeven tot het onderzoek.
Volgens VKA zijn de grootste risico’s van het internetstemmen onder andere dat een niet-kiesgerechtigde een stem uitbrengt en dat er technische problemen optreden.
Door: NU.nl/Daniël Verlaan

Like

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.