Jodiumpillen?

Omdat wij allen binnen een straal van enkele tientallen kilometers van Kernkraftwerk Lingen wonen dit bericht op NU.nl:

Uiterlijk 2017 moet iedereen in België jodiumpillen kunnen krijgen in het geval van een kernramp. De pillen moeten de schade aan de gezondheid beperken.

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een verdeelsysteem dat uiterlijk volgend jaar op poten moet staan, meldden Belgische media donderdag.

Bij een kernramp kan er radioactief jodium vrijkomen en als dat door de schildklier wordt opgenomen tast dit het lichaam aan en groeit de kans op schildklierkanker exponentieel.

Jodiumtabletten moeten er voor zorgen dat de schildklier verzadigd is met niet-kwaadaardig jodium. Nu worden alleen jodiumtabletten verstrekt aan mensen die in een straal van 20 kilometer wonen van een kernreactor of nucleaire installatie.

In maart constateerde de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan aan het ministerie, dat België onvoldoende is voorbereid op een kernramp. Een van de aanbevelingen was dan ook om de straal uit te breiden tot 100 kilometer. De facto komt dat neer op het hele land. De minister volgt nu dat advies.
In Nederland worden ook jodiumpillen verstrekt, in een bepaalde straal en voor een bepaalde doelgroep.

Heeft iemand ooit iets aangevraagd/gekregen van de gemeente of deelstaat? Deel de ervaring met ons!

Like

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.