Humor in Duitsland

Humor in Duitsland is een ernstige zaak. Veelal wordt door ons Nederlanders gedacht dat de Duitsers geen humor kennen. Dit is een verkeerd uitgangspunt. Onze Nederlandse humor, vaak een beetje naar de Engelse, is hier onbekend.

Echter, als mensen elkaar langer en beter kennen is er voor humor volop plaats. Maar tegen een onbekende onaangekondigd een grapje maken, brengt menige Duitser van zijn stuk. Het zou immers maar een rommeltje worden als iedereen maar een grapje gaat maken: kortom de Duitsers nemen zichzelf vaak te serieus.

Zelfspot en zelfrelativering is een Duitser te enenmale onbekend. Aan de andere zijde vinden veel Duitsers de soms ironische en luchtige stijl van de Nederlanders wel leuk maar toch ook wel een beetje eng.

Vaak is dat ook te merken wanneer wij ons een grapje veroorloven. Men begrijpt een kwinkslag vaak niet, zelfs niet als deze in keurig Duits wordt gemaakt.

Pas dus op met onze Nederlandse humor. Veelal wordt deze niet begrepen of – wat erger is –  verkeerd opgevat!

Simon Boekelaar

Like

Een gedachte over “Humor in Duitsland”

  1. Beste Simon,
    Dit is niet mijn ervaring. Natuurlijk moeten de grappen niet “op de man” zijn, maar relativerend van aard wordt dat bijna altijd gewaardeerd. En ‘droogkloten’ zijn er ook in Nederland volop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.