DE ORANJES EN LINGEN – EEN AANRADER

Simon Boekelaar schrijft:

Het verbaast mij landgenoten dat er maar een matige belangstelling lijkt te zijn voor de speciaal voor ons Forum georganiseerde lezing in het Emslandmuseum in Lingen. Immers, de Nederlanders en met de name de familie Van Oranje hebben hun voetsporen heel duidelijk in Lingen achtergelaten. Het speelde zich allemaal af tijdens en na de Tachtigjarige Oorlog.

Nadat keizer Karel de Vijfde de Nedergraafschap Lingen van de graaf van Tecklenburg had ingepikt gaf hij deze in leen aan Maximiliaan van Buren. Diens dochter Anna van Buren verkocht de graafschap in 1551 weer terug aan de keizer om hiermede de toestemming te krijgen om met onzeVader des Vaderlands‘ Willem de Eerste (de Zwijger dus) te trouwen. Na het aftreden van de keizer kreeg Philip II van Spanje alle rechten, gaf deze over aan zijn zuster Maria die Stadhouder van Holland was. De Staten van Holland kon hiermede Stadhouder Willem weer Lingen in leen geven onder de voorwaarde dat hij het eerst nog kon veroveren. Hier was Willems zoon Prins Maurits van Oranje goed genoeg voor.

En zo geschiedde het. De Nedergraafschap Lingen werd Nederlands, hetgeen naderhand in 1648 nog eens bij de Vrede van Münster werd bevestigd. Het werden troebele tijden, het Katholieke geloof werd verboden en allerlei narigheid meer. Maar ik ga de boel natuurlijk verder niet verklappen.

Ik stel voor dat U alles zelf maar in de boeiende lezing gaat vernemen. Het is echt de moeite waard. Bovendien wil ik graag weer eens de mede-forumleden ontmoeten. Misschien na afloop een kopje koffie o.i.d. in één van de vele horecagelegenheden op het marktplein?

WOENSDAG 13 NOVEMBER DUS OM 15.00 uur Emslandmuseum, Burgstraße 28b in Lingen. Mijn vrouw Gré en ik zijn er zeker. Dit willen wij niet missen.

Like
1