Digitale diensten vanaf 1 januari 2015 goedkoper

Digitale diensten vanaf 1 januari 2015 goedkoper

Vanaf 1 januari 2015 veranderen de regels voor telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten (digitale diensten). Deze diensten worden dan belast in het land waar de afnemer woont of is gevestigd.

Tot 1 januari 2015 worden digitale diensten aan particulieren belast op de plaats waar de onderneming die de diensten levert gevestigd is. Vanaf 1 januari 2015 worden digitale diensten belast in het land waar de klant woont.

Om welke digitale diensten gaat het?
▪ Elektronische diensten.
Dit zijn diensten die over het internet of een digitaal netwerk worden geleverd. Ze zijn grotendeels geautomatiseerd en kunnen niet zonder informatietechnologie worden geleverd.

Voorbeelden:
onlineverkeersinformatie, onlineweerberichten, onlinedagbladen en –tijdschriften, onlinegegevensopslag, toegang tot of downloaden van software, gebruik van zoekmachines en onlinespelen.

▪ Telecommunicatiediensten.
Deze diensten gaan over de transmissie, uitzending of ontvangst van signalen, tekst, beelden, geluiden of informatie via draad, radiogolven, optische of andere elektromagnetische systemen. Daarbij horen ook de overdracht en het verlenen van het recht om gebruik te maken van capaciteit voor een dergelijke transmissie, uitzending of ontvangst.

Voorbeelden:
telefonie, sms, toegang tot internet en voicemail.

▪ Radio- en televisieomroepdiensten.
Dit zijn diensten met audio- en audiovisuele inhoud, zoals radio- of televisieprogramma’s die door en onder de redactionele verantwoordelijkheid van een aanbieder van mediadiensten op basis van een programmaschema via communicatienetwerken aan het grote publiek worden aangeboden voor het gelijktijdig beluisteren of bekijken.

Voordeel voor afnemers in Duitsland
De wijziging betekent dat bijvoorbeeld het abonnement op Canaldigitaal goedkoper zal worden. Het btw-tarief in Nederland is 21% en dat in Duitsland 19%.

Like

4 gedachten over “Digitale diensten vanaf 1 januari 2015 goedkoper”

 1. Heb vandaag gebeld met CD en die ontkennen dat je je kunt registreren met een buitenlands adres met het argument: “we kunnen aan de schotel niet zien of het in NL of het buitenland staat”. Tja.

  1. Op de site van CanalDigitaal is te lezen:
   Voor Nederlanders die in het buitenland wonen, of voor in je tweede huis, raden wij de HD Startersset aan. Deze zin wekt de indruk dat een buitenlands abonnement wel kan, maar blijkbaar mag het dan officieel nog niet op een buitenlands adres.

 2. Goedemorgen Ed,

  Canal Digital
  Mag je wel een abonnement hebben op Canal Digital in Duitsland? Misschien met uitzondering van het kampeer abonnement.

  Auteursrechten
  Zijn we dan ook af van het probleem dat wanneer we de FD of NRC lezen, er filmpjes in zitten die door de Gema afgevangen worden.

  1. Al langere tijd is het mogelijk om bij Canaldigitaal een abonnement af te sluiten op een buitenlands adres. Heb je je abonnement nu nog op een Nederlands adres dan is het verstandig dit vóór 1 januari 2015 om te zetten op je Duitse adres om zodoende te profiteren van de lagere btw.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.